Nahajate se tu: Domov Promocija zdravja in zdravstvena statistika Zdravstveno stanje prebivalstva Zdravstvena statistika

Zdravstvena statistika

Zdravstvena statistika

Zdravstveni statistični sistem je zasnovan pretežno po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije. Vsa raziskovanja izvajajmo po predpisanih metodoloških načelih in statističnih standardih. Med slednjimi je največji in nacionalnega pomena Mednarodna klasifikacija bolezni, poškodb in vzrokov smrti. V rabi je že X. revizija. Uporabljamo jo vse članice Svetovne zdravstvene organizacije, zato omogoča mednarodno primerljivost podatkov o obolevnosti (morbiditeti) in umrljivosti (mortaliteti).

V Sloveniji so statistična raziskovanja v zdravstvu določena s programom raziskovanj. So trajna in jih izvajamo vsako leto. Za raziskovanja v zdravstvu v vsej državi je pooblaščen Inštitut za varovanje zdravja RS, za območje zdravstvene regije Ljubljana pa Zavod za zdravstveno varstvo Ljubljana.Interpretacija statističnih podatkov in informacij

Čeprav zbiramo podatke in informacije o posamezniku, enota opazovanja ni posamezna oseba, temveč en zaključen primer obravnave. To pomeni, da je lahko posamezna oseba, če je bila med letom večkrat obravnavana, zajeta v sistem kot več primerov.

Pri posamezniku, ki ima lahko več bolezni hkrati (poškodbe, zdravstveni problemi), izbere lečeči zdravnik za statistično raziskavo le eno samo glavno diagnozo.

Vsa ta in še številna druga predpisana metodološka načela je potrebno upoštevati tudi pri interpretaciji statističnih podatkov in informacij.
« » Avgust 2014
Avgust
PoToSrČePeSoNe
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Anketa - SVIT
Ali poznate program Svit - državni program za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki?


Glasovi: 1355
Oglasi
hiv2.png